Дозвіл на навчання та студентська віза в Канаду 31142

Сьогодні ми хочемо розповісти про те, яку візу потрібно отримати, якщо Ви плануєте навчання в Канаді і які помилки при цьому можна допустити, чи можна працювати під час навчання і як залишитися в Канаді після завершення програми.

Отже, вчитись в Канаді можна по гостьовій візі або отримавши дозвіл на навчання. Давайте розберемося в яких випадках вони використовуються.

Гостьова віза (Temporary Resident Visa або TRV)

Цей тип візи підійде для всіх, хто планує вчитись в Канаді на будь-яких програмах тривалістю до 6 місяців.

Якщо Ви їдете на короткострокові мовні курси, то такої візи для Вас буде достатньо. За цією ж візою також можна проходити програму підготовки до вступу в коледж чи університет (якщо її тривалість становить 6 місяців або менше).

Важливо: вчитися більше 6 місяців поспіль, навіть якщо термін дії Вашої гостьової візи ще не закінчився, ЗАБОРОНЕНО.

При в’їзді в Канаду, Вам в паспорт ставлять штамп з датою в’їзду. Крім цього на ньому може бути вказана дата, до якої Ви повинні покинути Канаду. Якщо такої дати немає, то це означає, то Ви можете вчитися або перебувати в Канаді до 6 місяців від дати в’їзду. Якщо штамп з датою в’їзду Вам в паспорт не поставили, обов’язково збережіть посадковий талон (boarding pass), це буде доказом дати Вашого в’їзду в Канаду.

Якщо в процесі навчання за гостьовою візою, Ви прийняли рішення продовжити свою програму, то Вам необхідно подати документи на отримання дозволу на навчання за межами Канади, тобто повернутися для цього в Україну.

Існує практика, коли студенти спочатку подають документи на отримання дозволу на навчання, як ніби вони знаходяться за межами Канади (application outside of Canada), а також додатково подають документи на продовження свого гостьового статусу (extension of visitor status – to remain in Canada as a visitor). Дуже важливо подати документи на продовження гостьового статусу до закінчення 6 місяців від дати в’їзду окремою заявкою, без цього Ви будете перебувати в Канаді нелегально, навіть якщо термін Вашої візи ще не закінчився.

Існує також так званий Pre-requisite scenario. Якщо Ви навчаєтесь в Канаді за гостьовою візою (наприклад, на програмі підготовки до вступу в коледж чи університет), отримали лист про попереднє зарахування до коледжу або університету (Conditional offer), виконали всі умови попереднього зарахування (наприклад, досягли необхідного рівня англійської або французької мови) і отримали фінальний лист про зарахування (Unconditional Letter of Acceptance), то Ви зможете податися на дозвіл на навчання в Канаді, не повертаючись до України! Однак, Вам необхідно буде надати доказ, що всі ці вимоги були виконані після Вашого в’їзду та протягом 6 місяців поки Ви перебували в Канаді по гостьовій візі. За Pre-requisite scenario Вам не потрібно окремо продовжувати свій гостьовий статус, Ви можете легально чекати дозвіл на навчання. Однак будьте уважні з усіма документами, всі дати документів, які Ви подаєте (Conditional offer, IELTS, Unconditional Letter of Acceptance тощо) повинні бути видані після дати Вашого в’їзду і до закінчення дозволеного часу перебування в Канаді (тобто 6 місяців).

Працювати за цією візою заборонено.

Дозвіл на навчання (Study Permit)

Якщо Ви плануєте вчитися в Канаді більше 6 місяців, то ми радимо Вам відразу подавати документи на дозвіл на навчання.

Якщо Ваша заявка була схвалена, посольство видає Вам візу. На ній буде вказано термін дії, який позначає період, протягом якого Вам потрібно в’їхати в Канаду. Сам дозвіл на навчання Ви отримуєте в аеропорту по приїзду. Імміграційний офіцер попросить Вас пред’явити паспорт з візою, лист про зарахування в Ваш навчальний заклад, підтвердження місця проживання і фінансів і лист про те, що посольство Канади схвалило видачу Вам дозволу на навчання. Обов’язково переконайтеся, що Вам видали дозвіл на навчання до того як покинете аеропорт, перевірте всі дані (правильність написання імені, дати народження, національності, номера паспорта тощо) і в разі наявності помилки, ввічливо попросіть внести зміни. Це можна зробити і пізніше, але сам процес може зайняти до 6 тижнів і вимагатиме зайвих зусиль з Вашого боку. Зазвичай дозвіл на навчання видається на 3 місяці більше, ніж триває Ваша програма.

Вчитися і перебувати в Канаді за дозволом на навчання можна до зазначеної в ньому дати. При цьому не можна розривати Вашу програму на більше, ніж 90 днів. Забороняється також змінювати навчальний заклад, без попередження міграційної служби. Зробити це можна онлайн.

Дозвіл на навчання можна продовжити в Канаді. Але важливо подати документи на продовження до закінчення його терміну дії. У цьому випадку, Ви можете продовжувати вчитися і працювати, поки чекаєте новий дозвіл на навчання, навіть якщо термін дії старого вже закінчився. Це називається implied status.

Важливо: із заявкою на продовження дозволу на навчання потрібно подавати свіжий лист про зарахування з коледжу або університету, а також Вам не рекомендується залишати Канаду, поки Ви чекаєте новий дозвіл на навчання, інакше Ви втратите свій implied status і Вам потрібно буде перервати навчання поки Ви не отримаєте новий дозвіл на навчання.

Якщо ж термін дії Вашого дозволу на навчання закінчився, то Ви можете його відновити протягом наступних 90 днів (це називається restoration), але Важливо розуміти, що поки Ви чекаєте новий дозвіл Вам не можна вчитися і працювати.

Якщо Ви є студентом коледжу або університету, Ви маєте право працювати. Якщо ж Ви вчитеся на мовних курсах і вивчаєте тільки англійську або французьку мову, навіть маючи дозвіл на навчання, працювати Вам заборонено.

У дозвілі на навчання робиться позначка:

  • May work 20 hours per week off campus or full time during regular breaks if meeting criteria outlined in paragraph 186(v) of the Immigration and Refugee Protection Regulations.

або

  • May accept employment on or off campus if meeting eligibility criteria, per paragraph R186(f), (v) or (w) and must cease working if no longer meeting these criteria.

Це означає, що Ви можете працювати до 20 годин на тиждень під час навчання або повний робочий день (40 годин на тиждень) під час канікул. Якщо даної позначки у Вашому дозвілі на навчання немає, а Ви є студентом коледжу або університету, тривалість Вашої програми складає більше 6 місяців і веде до отримання диплома або сертифіката, попросіть імміграційного офіцера додати цю інформацію до того, як покинете аеропорт. Це можна буде зробити і пізніше, але принесе Вам набагато більше незручностей. Для початку роботи Вам необхідно буде отримати Social Insurance Number (SIN), а видадуть його Вам, тільки якщо у Вашому дозвілі на навчання є одна з вищевказаних фраз.

Якщо ж Ваша навчальна програма включає стажування або co-op, Вам необхідно також отримати дозвіл на роботу, щоб мати можливість працювати повний день під час стажування. Якщо у Вашому листі про зарахування зазначено, що co-op або стажування є обов’язковою частиною вашої програми і становить 50% або менше від загальної тривалості навчання, то Вам потрібно лише подати заяву на отримання дозволу на навчання, а дозвіл на роботу буде оброблено як частина Вашої заяви.

Важливо: Якщо раніше дозволялося працювати поки діє Ваш дозвіл на навчання, то зараз Ви можете працювати тільки до того моменту, поки не отримаєте повідомлення про закінчення програми або диплом. Є виняток для тих студентів, які збираються продовжити своє навчання. Якщо Ваша нова програма починається впродовж 150 днів від дати закінчення попередньої і Ви подаєте документи на продовження дозволу на навчання до моменту закінчення його терміну дії, то Ви маєте можливість продовжувати працювати повний робочий день.

Якщо Ви плануєте залишати Канаду під час свого навчання, то зверніть увагу, що внизу дозволу на навчання вказується фраза «This does not authorize re-entry». Це означає, що якщо Ви їдете з Канади, то повинні подбати про те, щоб у Вас також була відкрита віза для в’їзду в країну. Мета дозволу на навчання – дати право перебувати в Канаді, ціль візи в паспорті – дати право в’їхати в Канаду. Це різні документи! І якщо Ви продовжуєте дозвіл на навчання в Канаді, то отримуєте тільки новий дозвіл на навчання, на візу для в’їзду потрібно подаватися окремо, вона не видається автоматично!

Чи можна працювати в Канаді після закінчення коледжу або університету?

Після закінчення коледжу або університету, у Вас є можливість отримати Post-Graduation Work Permit або PGWP.

Ця опція доступна для тих, хто навчався повний день на програмі тривалістю більше 8 місяців і успішно закінчив державний коледж чи університет (виняток – кілька приватних коледжів в провінції Квебек). Почати роботу Ви можете з дня подачі заявки для отримання Post-Graduation Work Permit.

  • Якщо тривалість Вашої програми становила від 8 місяців до року, то Ви можете отримати дозвіл на роботу на 1 рік.
  • Якщо тривалість Вашої програми становила 2 роки або більше, то Ви можете отримати дозвіл на роботу на 3 роки.

Цей варіант дає Вам чудову можливість отримати канадський досвід роботи для подальшого отримання статусу постійного резидента (Permanent Resident).